Τοποθεσία
Το Λιόπρασο βρίσκεται στα Βόρεια του νομού Τρικάλων, στην ανατολική πλευρά της οροσειράς των Αντιχασίων. Έχοντας διανύσει μόλις 17χλμ από την πόλη των Τρικάλων και σε υψόμετρο 680μ φτάνει κανείς στο Λιόπρασο. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει σαν το «μπαλκόνι» των Τρικάλων. Από τη θέση «Κουρί» η θέα είναι εκπληκτική καθώς απλώνεται μπροστά μας ο απέραντος θεσσαλικός κάμπος, τα χωριά της Νότιας Πίνδου, οι βράχοι των Μετεώρων και η Κατάρα.
Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, κάποτε ήταν αυτές που ανάγκασαν τους περισσότερους κατοίκους να αφήσουν τον γενέθλιο τόπο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, με προορισμό τα αστικά κέντρα της χώρας αλλά και το εξωτερικό. Φυσικό επακόλουθο, ήταν να ερημώσει το χωριό και οι μόνιμοι κάτοικοι στις μέρες μας να είναι λιγοστοί. Σήμερα μένουν μόνιμα γύρω στα εκατό άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται ως επί των πλείστων με την κτηνοτροφία. Η αγάπη όμως όλων για τον τόπο που γεννήθηκαν και η επιθυμία συνάντησης με τα προσφιλή πρόσωπα, τους ωθεί να επιστρέψουν στις ρίζες τους. ΄Ετσι το καλοκαίρι το χωριό ξαναζωντανεύει. Ιδιαίτερη νότα χαράς και ζωής δίνουν τα παιδιά που έρχονται μόλις κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Χαρακτηριστικά σημεία του χωριού
Στο μεσοχώρι, βρίσκεται η υπέροχη πλατεία η οποία περιστοιχίζεται από μεγάλα πλατάνια, τα οποία προσφέρουν αφειδώς τον ίσκιο και τη δροσιά τους στους χωριανούς αλλά και στους περαστικούς. Ιδανικό μέρος για να γευτεί κανείς την γεύση του παραδοσιακού τσίπουρου. Η πλατεία αποτελεί σημείο συγκέντρωσης των κατοίκων ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου το χωριό σφύζει από ζωή.
Χαρακτηριστική είναι η πλέον παραδοσιακή βόλτα των χωριανών στ΄Αλώνια.
Ο χαλαρός περίπατος κυρίως της απογευματινές ώρες λίγο πρίν καταλήξουν όλοι στην πλατεία.
Σε μικρή απόσταση από το χωριό στη θέση «Γκιοφύρια» βρίσκεται η πέτρινη γέφυρα Βλαχάβα. . Πρόκειται για μια τοξωτή πέτρινη γέφυρα, κτίσμα των προηγούμενων αιώνων, που δεσπόζει επιβλητική μέσα σε μια κατάφυτη από πλατάνια τοποθεσία. Προορισμός των χωριανών για ψάρεμα, κυρίως του ποταμίσιου ψαριού μπριάνας. Η γέφυρα Βλαχάβα γεφυρώνει τον παραπόταμο του Πηνειού, Νεοχωρίτη ή Ντολερίτη. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 41 μέτρα και έχει κατασκευαστεί από πελεκητή πέτρα. Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι το γεφύρι χτίστηκε μεταξύ 1760 – 1770 και χρηματοδοτήθηκε από τον Καπετάνιο στο Αρματολίκι των Χασίων, Αθανάσιο Βλαχάβα ή Γέρο Βλαχάβα. Ο Αθανάσιος Βλαχάβας γεννήθηκε στο χωριό Βλαχάβα της Καλαμπάκας γύρω στα 1700 και πέθανε το 1780. Ήταν καπετάνιος των αρματολών στα Χάσια σχεδόν επι πενήντα χρόνια. Στη μεγάλη εξέγερση του 1770 (Ορλωφικά) ο Βλαχάβας ξεσήκωσε τα Χάσια μαζί με τον Ζήνδρο και το Λάζο του Ολύμπου.